Historie van Heukelum en van het huis
Heukelum
De Molenstraat anno 1906
bron( https://www.vvheukelum.nl/1/7499/heukelum-in-beeld-oude-fotos/)
De oudste foto die we vonden is waarschijnlijk van 1906. Te zien is dat er nog luiken voor een aantal ramen zitten en dat rechts van het huis een opkamer zit. Daaronder zat zoals bij veel huizen de kelder, die later is volgestort met zand. Het lijkt er op dat de voordeur een plaats naar links is verschoven. De uitbouw links dateert van 1910 en is nog niet te zien.
Verder valt op dat het dak achter de schoorsteen doorloopt. Het huis was echt langer dan nu.
Heukelum anno 1920
We vonden een oude luchtfoto waarop de molen nog staat. Die molen is in 1930 gesloopt. We schatten dat deze foto dateert van ca 1920.
Bij een uitvergroting is te zien dat het huis vast zit aan een enorm complex.
Op deze foto is de uitbouw aan de linkerkant nog niet gemaakt. Wel loop het dak achter het huid door tot aan de rivier de Linge.
Na de sloop van de molen is er een veevoerfabriek aan het eind van de molenstraat gebouwd. Die heeft ook de panden op de molenstraat opgekocht en flink naar achteren uitgebouwd. Het schijnt dat in het huis aan Molenstraat 6 een strobalenpers was gevestigd. Op de onderstaande fot zijn de grote hallen te zien aan de kade van de Linge. Die zijn gekoppeld aan de achterkant van ons huis.
Het hele complex is met een aantal huizen in 1977 is het huis gekocht door de gemeente van veevoederbedrijf VH voorheen Jac. Verkerk B.V. (sinds 1835).
De hallen achter het huis zijn gesloopt en alleen het voorhuis is blijven staan en in 1978 het verkocht aan een particulier die er tot 2020 heeft gewoond.
Op de foto hierboven is de sloop van de grote hallen aan de kade te zien. Te zien is dat het huis zoi'n beetje is doorgesneden.
Verbouwing in 1978
De vorige eigenaar heeft direct na aankoop vergunning aangevraagd voor een verbouwing. In het dossier vonden we de volgende tekeningen van de situatie daarvoor.
Uit de tekeningen zou je af kunnen leiden dat bij aankoop de deel gedeeltelijk was ingestort.
Verder zien we glas in lood raampjes aan de zijkant zitten. Die zijn bewaard gebleven en vonden we in de kelder opgeslagen.
Links
https://www.dbnl.org/tekst/gron052vijf01_01/gron052vijf01_01_0018.php