Molenstraat 6

De grote lijnen

De belangrijkste themas voor de verbouwing zijn duurzaam, gezond en veilig. 

Duurzaam 

Onze interpratie van het begrip duurzaam verbouwen betekent dat we bij deze verbouwing streven naar:

  • een duurzaam eindproduct
  • een duurzaam verbouwproces

Met een duurzaam eindproduct bedoelen we dat het een gezond huis wordt dat weer voor langere tijd (30 jaar) up to date is en zo weinig mogelijk beslag legt op niet vernieuwbare bronnen (energie, bouwmaterialen).

Met een duurzaam verbouwproces bedoelen we dat we bij de verbouwing materialen en diensten willen gebruiken waar bij rekening wordt gehouden met People, Planet en Profit.

People

Bij People denken we aan mensenrechten. We kiezen er voor om geen materialen te gebruiken waarbij er kans is op kinderarbeid of onrechtvaardige verhoudingen. Concreet is bijvoorbeel natuursteen uit Azie waar kinderen in steengroeves werken geen optie.

Planet

Bij Planet denken we aan zorg voor de aarde, de natuur. We willen als eerste het energieverbruik verminderen. Als het even kan willen we naar energie neutraal. Dat zal een aardige uitdaging worden.
We kiezen voor bouwmateriaal met zo laag mogelijke energieinhoud (de hoeveelheid energie nodig voor productie). We kiezen daarom graag voor hout, maar willen geen hout te gebruiken zonder FSC keurmerk of vergelijkbaar.  We willen bijdragen aan het behoud van de regenwouden.
We kiezen voor natuurlijke materialen waar dat past. Kunststof en metaal zijn ook vaak duurzame keuzes maar de productie kost vaak veel energie en er worden niet vernieuwbare grondstoffen voor gebruikt en soms zijn ook vervuilende grondstoffen of processen nodig.  Als er een goede hergebruik keten bestaat (dat is met veel metalen het geval) dan maakt dat gelukkig wel veel goed. We vinden het cradle tot cradle concept wel een goed idee.

Profit

Bij profit denken we vooral dat het investering ook wel economisch in balans moet zijn. Je kunt kiezen voor het duurzaamste van het duurzaamste door iets wat hoog scoort op People en Planet, maar als het economisch gezien een veel te grote investering vergt, dan hebben we twijfels of het een investering is die onze steun verdient; al was het alleen al vanwege onze eigen portemonnee.

Gezond

We streven een gezond huis en een gezond bouwproces na.

Een gezond huis

De gezondheid van een huis uit zich in het leefklimaat, de luchtvochtigheid, -zuiverheid, gehorigheid, de temperatuur en vrij van ongedierte. Dit is te bereiken door goede ventilatie, verwarming, isolatie, vochtdicht. Op termijn willen we dat we in het huis gelijkvloers kunnen wonen. Dat is gezond plan voor als we echt op leeftijd zijn.

Een gezond bouwproces

Een gezond bouwproces is veilig en gezond tijdens de uitvoering maar ook zonder stress. We nemen de tijd, besteden veel tijd aan het plannen en letten op gebruik van gezonde materialen en laten gevaarlijk werk over aan experts. 

Veilig

 Een veilig huis. We denken aan met name aan elektrische veiligheid, valveiligheid, inbraakveilig, maar er is vast nog meer. 

 

Links